YÖRESEL YEMEKLERİMİZ

1 - ACEM PİLAVI
Malzemesi : Tavuk, nohut, tuz, soğan, Kıbrıscık pirinci, tereyağı.
Tavuk ve nohut bir tencerede haşlanarak pişirilir. Bir başka tencerenin içine bir baş soğan doğranarak tabanına serilir. Haşlanan tavuk eti ayrılarak, nohutla birlikte tencere dibine serpiştirilir. Tencerenin büyüklüğüne göre pirinci ilave edilir. Pirinç karıştırılmadan tavuk suyu ve tuzu eklenir. Karıştırılmadan hafif ateşte suyu çekilinceye kadar pişirilir. Ateşten alınan tencere bir süre bekletildikten sonra bir tepsi üzerine ters kapatılarak ten­cere şekli bozulmayacak şekilde boşaltılır. Böylece soğan, nohut ve et pilavın üzerinde kalır. Kızartılan tereyağı ilave edilir. Şekli bozulmadan servise sunulur.

2 - GOYULTMAÇ
Malzemesi : Koyun sütü ve şeker.
Tava veya tencereye konulan süt, normal ateşte koyuluncaya kadar kaynatılır. Ateşten alınarak soğutulur ve şeker ilave edilerek servise sunulur.

3 – MALAMA (KEDİ BATMAZ)
Malzemesi : 500 gr. un, tereyağı, peynir, tuz ve 2 litre su. Kaynayan iki litre suya azar azar un katılarak karıştırılır. Bu şekilde pişirilen hamur ıslak kaşıkla, kaşık dolusu kadar başka bir tabağa aktarılır. Rendelenmiş peynir serpiştirilir. Eritilen tereyağı üzerine ilave edilir ve servis yapılır. Rendelenmiş peynir yerine pekmez de karıştırılarak yapılabilir.

4 - SOĞANLAMA (MIHLAMA)
Malzemesi : Soğan, su, kıyma, yumurta, yağ ve tuz.
Soğanlar doğranır. Tereyağı ile hafif kavrulan kıymanın içine atılır. Bir süre kavrulur. Su ilave edilir. Az pişirilir. Karışımın üzerine yumurta kırılır. Yumurtalar karıştırılmadan pişirilir. Ateşten alınarak servis yapılır.

5 - SEMİZ OTU
Malzemesi : 1 kg. semiz otu, 2 kaşık tereyağı, sarımsak, 1 bardak yoğurt, tuz.
Semiz otu ayıklanıp bol su ile yıkanır. Küçük parçalar halinde doğranır. Eritilen tereyağı içine atılarak kavrulur. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

6 - HÖŞMENİM
Malzemesi : Süt, kaymak, un, tuz, tereyağı, şeker.
Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Hamur alınarak başka bir tavada tereyağda kızartılır. Soğuduktan sonra üzerine şeker ilave edilerek servis yapılır.

7 - GÖCE AŞI (KEŞKEK)
Malzemesi : Kepeği alınmış buğday, kemikli et, nohut, tuz, su.
Buğdayın kepeği bulgur dövme dibeklerinde dövülerek alınır. Kepeği alınmış buğdaya göce denir. Göce suda iyice pişirilir. İçine kemikli et, nohut ve yeteri kadar tuz ilave edilir. İyice pişirildikten sonra üzerine kızartılan tereyağı ilave edilerek servis yapılır.

8-BAZLAMAÇ
Malzemesi : Un, su, maya, tuz.
Yöremizde yapılıp yenen ekmektir. Ilık su ile karıştırılıp iyice yoğrulur. Yeteri kadar maya ve tuz ilave edilir. Ilık bir yerde dinlenmeye bırakılır. Mayalanan hamur tekneden kendürük üzerine alınır ve unlanarak açılır. Açılan hamur ateşle ısıtılan toprak sac üzerinde altı üstü çevrilerek pişirilir.

9 - GÖZLEME
Malzemesi: Un, su, tuz, tereyağı.
Yeteri kadar un ile su karıştırılarak, tuz ilave edilir. Hamur iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur küçük parçalara ayrılıp yufka halinde açılır. Acılan bölüme eritilmiş tereyağı sürülerek katlanır ve tekrar açılır. Açılan yufkalar toprak saç üzerinde pişirilir. Eritilen tereyağı iki yüzüne sürülerek servis yapılır.

10 – YAYLA KURUSU (KÜRÜL)
Malzemesi : Süt, un, tereyağı, yoğurt, maya ve tuz.
Tereyağı süt içinde eritilir. Ilık sütle, un, maya ve tuz karıştırılarak hamur iyice yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur çeşitli şekiller verilerek (halka, eş kenar, dörtgen, daire, saç örgüsü vb.) pazılanır. Pazılanan hamur parçaları yaylada fırın önüne getirilir. Üzerine yoğurt sürülerek fırına verilir. Pişen yayla kuruları fırından alınır. Fırının ısısı iyice azalınca tekrar fırına sürülür ve fırının içinde kurutulur. Hemen yenilebildiği gibi uzun kış gecelerinde veya sabah kahvaltılarında çayla birlikte servis yapılır.

11 - SU BÖREĞİ
Malzemesi : Hamur için; un, yumurta, tuz ve su, böreğin içi için; kıyma veya peynir, maydanoz, zeytinyağı.
Un, yumurta, tuz ve su karıştırılarak hamur yoğrulur. Hamur ikisi küçük, sekizi büyük olmak üzere on pazıya bölünür. Küçük pazının teki açılır, zeytinyağı sürülür ve dürülüp tekrar pazı haline getirilir. Sekiz büyük pazı tek tek açılıp yufka haline getirilerek temiz çarşaflara serilir. Biraz kurumaya bırakılır. Yağlanan küçük pazı tepsi büyüklüğünde açılır, hafif yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine hafif yağ sürülür. Başka bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Serilen pazılar tek tek dört eşit parçaya bölünür. Kaynar suya tek tek atılarak haşlatılır. Kevgir ile süzgece çıkarılır. Suyu temiz bezle silinir. Soğuduktan sonra tepsideki yağlı hamurun üstüne döşenir.
Sırayla döşenen bu hamurlar hafif yağlanır. İç olarak ister kavrulmuş kıyma - maydanoz ister rendelenmiş peynir - maydanoz konabilir. Hazırlanan içler hamurun her tarafına serilir. Bu şekilde sekiz büyük pazı tepsiye döşenir. Sona kalan küçük pazı açılıp, hafif yağlanır ve tekrar pazı haline getirilip, yufka halinde açılır. Tepsinin en üstüne serilir. Üstü hafif yağlanır. Fırında pişirilir. Piştikten sonra kare kare kesilerek, düğünlerde tepsi ile sofraya getirilir.

12 - SARI BURMA TATLISI
Malzemesi: Hamur için; un, yumurta, süt, bir kahve kaşığı tuz, tatlının içi için; dövülmüş ceviz içi, tereyağı, şerbeti için; limon, şeker ve su.
Un, yumurta, süt, tuz karıştırılarak hamur yumuşak bir şekilde yoğrulur. Hamur küçük küçük otuz pazıya bölünür. Pazılar tek tek incecik açılır. Yuvarlak şekilde açılan pazıların ucuna dövülmüş ceviz içi konularak yuvarlanarak sarılır. Yağlanmış tepsinin ortasından başlamak üzere bütün pazılar yuvarlanarak döşenir. Üstüne tuzsuz tereyağı kızdırılarak dökülür. Fırında pişirilir ve diğer taraftan şerbeti için şekerli su kaynatılır. Şerbetin içine bir limon sıkılır. Fırından çıkarılan sarı burma soğuyunca üstüne hazırlanan sıcak şerbet dökülür ve dinlenmeye bırakılır. Soğuyunca servis yapılabilir.